(Door Ab Klaassens)

Jaar in jaar uit belasten zwarte medelanders mijn geweten met
verwijten over de slavenhandel. Ik ben er wel eens op aangesproken:
“Jouw voorouders hebben ervoor gezorgd dat ik hier ben. Jij moet
dus voor mij zorgen.”

Ik mis in al die discussies over de misdaden  van de Nederlandse
witmens de bijdragen van de zwarten.

Slavernij bestond al eeuwen in Afrika voordat Europese handelaren
zich ermee bemoeiden . Zwarte dorpshoofden leverden  dorpsgenoten
of veroveringen op naburige stammen aan Arabische handelaren.

Die brachten ze naar de westkust waar de witte handelaren wachtten.
Hun schepen brachten de stakkers naar Noord- en Zuid-Amerika en
eilanden in de buurt, zoals de Antillen.

Dat die mensen daar zijn mishandeld door migranten uit Europa weet
iedereen, maar ik heb er niet aan meegedaan en mijn vader,
grootvaders en overgrootvaders ook niet.

Ik  begrijp de verwijten van onze zwarte medelanders of rijksgenoten.
Maar ze zouden hun verontwaardiging ook wel eens mogen richten
op hun eigen voorouders.

  1. Wieneke (reply)

    5 juli 2016 at 13:52

    Ja, maar dát laatste heeft ook geen zin meer. Hun voorouders zijn net als de onze al heel erg lang heel erg dood. Het lijkt me een goed idee als de gekleurde medemensen zichzelf eens voor altijd ontdoen van dat permanente slachtofferschap. Ik praat echt niks goed, maar we kunnen er nu absoluut niets meer aan doen. Behalve dan dat we ervoor zorgen, dat slavernij nooit meer kan gebeuren. Trouwens, Nederlandse zeelieden en andere Europeanen met het christelijk geloof zijn ook slaaf geweest in de Magreb oftewel Barbarije. Daar hoor je maar weinig over, maar het hoort ook tot de geschiedenis.

    Als u zin en tijd hebt:
    http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10669/omvang-christenslavernij-onderschat.html

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *